SporGenel Sağlık Bilgileri

Sporun Sağlığa Katkısı

Hareketsizlik çoğu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Spor yapan insanlar, yapmayanlara göre 5 sene daha uzun yaşam sürdürmektedir. Ancak spor yapan insanlar, fizik sınırlarını zorlarsa bu durumlar aleyhine dönebilir. Bu amaçla yapılacak olan sporun tarzı oldukça mühimdir. Spor sırasında ki ölümlerin yüzde 66’si futbol ve basketbol oynanırken gerçekleşir. Atletlerde ise bu miktar bir hayli düşüktür. Önemli olan faktör ise profesyonel yaşamda oluşturulan spor ve amatör şekilde yapılabilen sporlardır.

Genellikle okullarda rastgele bir spor gruplarına katılan çocukların, park gibi ortamlarda spor yapan insanların ve halı saha maçı oynayan amatörlerin özellikle hekim denetiminden geçmesi gerekir. Vücudunda gelişim göstermek amacıyla ağır sporu tercih eden insanlar ilk olarak kendi bedenlerini bilmelidir. İlk olarak bir hekime gidilmeli ve özenli bir biçimde spor yapmalıdır. Bireyin hangi spora daha yatkın olduğunu bilmesi oldukça önemlidir. Bireylere göre spor dallarının kendilerine uygun olması çok önemlidir. Ücreti çok olmayan muayenelerle bireyin hangi spor dalına yatkın olduğu araştırılır. Efor testleri yaptıran bir insanın hareketlerinden yola çıkarak istediği sporu hangi durumda ve nasıl gerçekleştireceğini söylemek mümkün olabilir. Spor, insan ömrünün uzamasında büyük bir rol oynar.

Spor Nerelerde Yapılır?

Spor, özel salonda veya yalnızca dışarıda yapılır gibi net bir kural yoktur. Vücut, hareket etmek amacıyla tasarım edilmiştir ve her fırsatı vücuda zarar vermeden kullanmak büyük önem taşır. Arabayı kullanımını azaltmak, yürümeyi daha çok tercih etmek sağlık açısından çok önemlidir. Birey iş yerinde telefon kullanmak yerine iş arkadaşlarının yanına gidilebilir. Sabah saatlerinde alışveriş merkezlerinde bile yürüyüş yaparak spor yapılabilir.

Ne Kadar Spor Yapılmalı?

Haftanın 4 günü 45 dakika yürümek, spor yapmak için çok ideal bir süredir. Fakat spora yeni başlayan bir insan için bu uygulama tavsiye edilmez. Yeni başlayanlar, haftanın 2 günü, en az 20 dakika spora yapmalıdır. Zamanla tempoyu artırmalıdır. Hafta sonları zamanı olan bireylerin ise 2 gün süresince vücuduna çok yüklenme yapmamalıdır. Standart olarak tavsiye edilen sporlar; tempolu yürüme, bisiklet sürme, hafif tempoyla koşu, yüzmek olarak sıralanmaktadır. Daha önceden kalp ameliyatı olan veya kalp rahatsızlığı bulunan insanlar spor manasında daha aktiflik gösterir. Genellikle hastalık ardından sağlığa daha çok önem veriyor ve sporlarına özen gösteriyorlar.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *