B-2 Vitamini Faydaları
B-2 vitamini tıp dilinde riboflavin olarak da bilinir. İlk defa 1933 yılında sütten izole edilmiştir. Suda erir ve depolanamayan bir vitamin olduğu için günlük olarak tüketilmelidir. Pişirilen sebze yemeğinin suyunda bolca bulunur. Bu sebepten sebze yemeğinin suyu atılmamalıdır. B vitaminleri çok fazla güneş ışığında tutulmamalıdır. B-2 vitamini karaciğer, böbrek, yeşil yapraklı sebzelerde, avokado, incir, et, yağsız süt, kuru baklalar, balık, somon, kuşkonmaz, yoğurt, tavuk, bira mayası, muz, havuç, susam, yumurta, yer fıstığı, soya fasulyesi, domates, elma gibi besinlerde bol miktarda bulunur.
B-2 Vitamini Faydaları Nelerdir?
B-2 vitamininin faydaları saymakla bitmez. Besinlerde enerji üretilmesinde görev alır. Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göz, cilt, deri ve saç sağlığında önemli rol oynar. Büyüme çağındaki çocuklar için büyük önem taşır. Migren ağrılarının şiddetinin azalmasına yardımcı olur. Şeker seviyesini dengeler. Yaşlanmayı yavaşlatır. Kepeklerden kurtulmanızı sağlar. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Kataraktı önler. Astım ve bronşite faydalıdır. Kanser hücrelerinin yayılma hızını ciddi yavaşlatır.
B-2 vitamininin faydaları ne kadar çoksa eksik olduğunda vücuda bir o kadar zarar verir. Tahıl ağırlıklı beslenildiğinde B-2 vitamini eksikliğine çok rastlanır. Sindirim ve sindirim sistemi bozuklukları, gözde kan damarlarında genişleme ve yanma, görme bozukluğu, deride yanma ve yara, gözde sorun, ışığa karşı duyarlılık, yeme ve yutmada zorluk, unutkanlık, depresyon, sinir sisteminde bozulma ve anne karnında bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. B-2 vitamini eksikliği yaşı ilerlemiş kişilerde, ülseri olan, alkol kullanan, hamilelik ve emzirme döneminde olan, emilim bozukluğu olan, beslenme yönünde yetersiz olan, stres altında, antibiyotik kullanan insanlarda, östrojen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda sıklıkla görülür. Gereğinden fazla B-2 vitamini alındığında idrar açık sarı haline gelir. Fazla tehlike oluşturmaz.