Diyet

Düşük Kalorili Diyetle Zayıflamanın Zararları

Düşük Kalorili Diyet

“1 ayda 20 kilo nasıl verebilirim? 50 kilo fazlam var sadece çorba içerek verebilir miyim? Tek öğün beslenerek kilo verir miyim “gibi sorular çokça sorulmaktadır. Kilolarıyla başı dertte olan insanlar hızlı bir şekilde kilo kaybetmek istemekte ve çok düşük kalorili beslenmeye yönelmektedir.

Toplumumuzda aşırı kilolarından şikayetçi olan bireyler uzun vadede aldığı kiloları kaybetmek için böyle bir yola başvurmaktadır. Aldığınız kilolar size kısa sürede gelmediği gibi onlardan kurtulmak içinde bu süre sizin için yeterli değildir. Sağlıksız beslendiniz, önünüze geleni yediniz. Şimdide çorba ve suyla beslenip, sabah akşam zayıflama çayı dedikleri çayları içerek kilo vermeye çalışıyorsanız buna bir dur deyin. Çünkü böyle devam ederseniz daha büyük sağlık sorunları hatta uzun süre uygulamaya çalıştığınızda ölümle sonuçlanabileceğini tahmin etmiyorsunuzdur. Bunu daha iyi anlamanıza yardımcı olacak şöyle bir haber okumuştum:

“İngiltere’de zayıflamak amacıyla sadece çorba ve suyla beslenen genç bir kadın 60 kilodan 38 kiloya düştü ve öldü. Ölüm nedeni uzun süre açlık sonucunda oluşan ketoasidoz olarak belirlendi.”

Bu haberden yola çıkarak yapılan yanlış uygulama ve sonuçlarını görmüş oluruz. Uzun süre açlık durumunda insan yaşamını sürdürebilmesi için kendi dokularını yakarak enerji üretir. İnsan vücudunda enerji sağlayan öğeler yağ ve proteinlerdir. Karbonhidrat çok az bulunur. Açlıkta yağ ve protein kullanıldığından, yağların yıkım ürünü olan “keton cisimleri” denen moleküllerin miktarı kanda artar. Aynı zamanda kanın asitliği artar. Bu duruma ketoasidoz denir.

Zararları

Organların düzenli çalışması için kanın asit veya alkaliye dönüşmemesi, nötr ortamda olması gerektiğinden yaşam tehlikeye girer. Vücudumuz karbonhidratı kullanamadığından bu durum oluşur. Hızlı zayıflamaya çalışan bireyler de karbonhidratsız beslendiklerinde ketoasidoz görülmesi olasıdır. İnsan vücudunda enerji üretimi için ilk kullanılan karbonhidrattır. Zayıflamak istiyorsanız bile her besin grubundan dengeli bir şekilde almalısınız. Sağlıklı beslenmede günlük enerjinin %25-30’u yağlardan, %50-60’ı karbonhidratlardan, %12-15’i proteinlerden sağlanmalıdır.

Çok düşük kalorili beslenme, insanı açlığı mahkûm eden diyet yaşam için tehlikelidir. Aynı şey karbonhidratsız diyet içinde geçerlidir. Tek tip beslenmek sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Zayıflamak için karbonhidratları tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine bütün besinlerden dengeli bir şekilde almayı deneyin. Diyet yaparken enerji içeriği azaltılırken diyetin enerji kaynağı olan karbonhidrat, yağ ve protein arasındaki dengeye dikkat etmek gerektiğini unutmayın.

Sağlıklı diyet hakkındaki diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *