İshal Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
İshal Nedir?
İshal dediğimiz tablo bebek, çocuk ve yaşlı bireylerde patojenik mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen vücudun dışarıya olan sıvı kaybıdır. Basit gibi görünen ve genelde en fazla ihmal edilen bir hastalıktır. Ancak şunu bilmelisiniz ki ishal basit bir baş ağrısı gibi düşünülemez. Eğer düşünülür ise sıvı ve elektrolit kaybına bağlı olarak çeşitli tehlikeler ortaya çıkar ve ölüme kadar gidebilir. İshali ülkeler arasında incelersek genellikle gelişmemiş ülkelerde, ekonomik düzeyi, eğitim ve sağlık düzeyi oldukça düşük olan ülkelerde çok sık görülür. Bu ülkelerdeki ölüm sebebi ishaldir ve oran olarak da azımsanacak bir oranda değildir.
İshal Tedavisi
İshal oluştuğunda vücudun direnci yavaş yavaş düşmeye başladığı için kişi kendisini halsiz hisseder. Sürekli lavabo ihtiyacı hissettiği için de bağırsaklar hareket halinde sürekli çalışır. Bu çalışma esnasında dışarıya gaita ile birlikte vücuda faydalı mineral, sıvı ve elektrolitler de çıkar. Sıvı ve elektrolitler vücudun ana mekanizması gibi tüm taşıma işlemlerini üstlendikleri için bunlar kaybedildikçe vücudun direnci düşer.
İshal tedavisinde ilk basamak ishal olan bireyin kaybettiği sıvıyı yerine koymaktır. Hastaneye gitme imkanı yok ise alternatif tıp önerileri uygulanabilir. Ancak bunların fazlası da zararlıdır. İshal tedavisinde birey enfeksiyona çok açık olduğu için dikkat edilecek ikinci nokta enfeksiyondan korunmak ve gerekiyor ise antibiyotik tedavisi almaktır. Antibiyotik tedavisinde görülen çeşitli yan etkilere karşı da dikkatli olmak ve herhangi bir sorunda hekime başvurmak gerekir. Sıvı tedavisi devam ederken birey bol su içmeli ve sıvı gıdalar almalıdır ki hastalık iyileşebilsin. Bunların dışında yine ishalken ishal yapıcı yiyecek ve içeceklerden olabildiğinde kaçınmak gerekir. Sağlıklı günler dileriz.