Mutluluğun Formülü : Serotonin
Serotonin, duygularınızdan motor becerilerinize kadar vücudunuzun her bir parçasını etkiler . Serotonin, doğal bir duygudurum düzenleyicisi ve uykuya, yeme ve sindirmeye yardımcı olan kimyasal olarak düşünülür. Serotonin ayrıca depresyonun azaltılmasına, kaygı düzenlemesine, yaraların iyileşmesine, mide bulantısını uyarmaya ve kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Serotonin bazı araştırmacılar tarafından ruh hali dengesinin sağlanmasından sorumlu bir kimyasal olarak ve serotonin eksikliğinin depresyona neden olduğu düşünülür .
Serotonin beyinde ve bağırsakta üretilir. Vücudun serotoninin% 80-90’ı arasında çoğunluğu gastrointestinal sistemde bulunur.Beyinde kullanılan serotonin beyinin içinde üretilmelidir. Merkezi Sinir Sisteminde serotonin, beyin sapı ve hipotalamusun rafek çekirdeklerinde üretilir. Merkezi Sinir Sisteminde bir nörotransmiter olarak işlev gören serotonin, ruh durumu, uyku-uyanma davranışını ve gıda alımını düzenler.
Seratoninin duygudurum ve sosyal davranış, iştah ve sindirim, uyku, hafıza ve cinsel arzuyu ve fonksiyonu etkileyebileceği düşünülmektedir.
Serotonin ruh halinizi doğal olarak düzenlemeye yardımcı olur. Serotonin düzeyleriniz normal olduğunda, siz de hissedersiniz:
- Daha mutlu
- Daha sakin
- Daha odaklanmış
- Daha az endişeli
- Daha duygusal istikrarlı
Serotonin Düzeylerini Artırmak İçin Doğal Yollar
SSRI’lar ve yasadışı ilaçların yanı sıra vücuttaki serotonin düzeylerini artırmanın başka yolları olduğuna inanılıyor.
Vücut serotonin düzeylerini arttırmanın diğer yolları, duygudurum indüksiyonu, hafif, egzersiz ve diyettir.
Nohut gibi baklagiller, serotoninin ana bileşeni olan zengin trytophan miktarına sahip olabilirler.
Ruh hali indüksiyonu: Düşüncedeki değişiklikler, ya psikoterapi ya da kendi kendine indüksiyon yoluyla, serotonin sentezi ve ruh hali arasındaki etkileşim iki yönlü bir ilişki olduğunda, serotonin düzeylerini artırabilir.
Güneş: zaten mevsimsel affektif bozukluk için bir tedavi olarak kullanılmış , birkaç çalışma depresyon tedavisinde de kullanılabileceğini önermektedir.
Egzersiz: Egzersizin antidepresan etkisi vardır ve bazı araştırmalar beyindeki serotonin fonksiyonunu artırabileceğini önermektedir.
Diyet: Diğerlerine göre daha yüksek seviyelerde triptofan bulunan gıdalar, muhtemelen artmış serotonin düzeyleri nedeniyle daha iyi bir ruh halinde ve bilişle bağlantılıdır.
Triptofanın Görevleri:
Triptofan, beynin “iyi hissetme” kimyasalı olan serotoninin bir ön-maddesidir. Bu esansiyel amino asiti yüksek miktarda içeren gıdaları tüketmek vücutta serotonin düzeylerini arttırır
Triptofandan Zengin Gıdalar
Et: Sığır karaciğeri, koyun eti, geyik eti, tavuk göğsü, dana karaciğeri ve hindi göğsü gibi yağsız etler ve kırmızı et triptofan bakımından zengindir.
Balık: Morina, ton balığı, pisi balığı, sardalya, uskumru, karides, levrek, somon ve tarak kabuğunun triptofan açısından zengin olduğu bulunmuştur.
Peynir: Bir başka triptofan içeren besin ise peynirdir ve her gün tüketebilirsiniz. Süzme peynir, kaşar işlenmiş peynir, gravyer peyniri ve tofu gibi çeşitli türlerde peynirleri tüketebilirsiniz.
Meyve: Muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, ananas, avokado ve şeftali bu esansiyel aminoasidi içerir bu meyveleri diyetinize dahil edebilirsiniz.
Kuru yemiş: Fıstık, ceviz, antep fıstığı, kaju fıstığı, badem ve kestane triptofandan zengin kuru yemiş örnekleridir.
Sebze: Kuşkonmaz, hardal yeşilliği, kış kabağı, patlıcan, ıspanak, brokoli, bezelye, yosun, lahana, soğan, domates, mantar, karnabahar, patates ve salatalık bu esansiyel amino asit bakımından iyi kaynaklardır.
Bakliyat: Kuru fasulye, soya fasulyesi, barbunya fasulyesi, maş fasulyesi ve nohut triptofan bakımından zengindir. Kırmızı ya da kahverengi pirinç, buğday, mısır, arpa ve yulaf tüketimi de kandaki triptofan düzeylerini artırmak için yardımcı olur.
Tohumlar: Kabak, çemen, susam, keten tohumu ve ayçiçeği kavrulmuş tohumları triptofanı bol miktarda içerir.