Nikotin Replasman Tedavisi Nedir?
Marketlerde, semtimizin mini bakkallarında bile tezgahlarda gördüğümüz sigaranın içinde bulunan nikotin insanlara bağımlılık yapan bir maddedir. Nikotin replasman sigarayı bırakma tedavisidir. Daha önce de belirttiğimiz gibi sigaranın içinde bulunan nikotin insanlara sigara bağımlılığı yapmaktadır, nikotin replasman tedavisi nedir? Asıl amacı insanların nikotin ‘den kaynaklanan yoksunluğu ortadan kaldırmaktır bu sayede insanlar sigarayı daha az tüketmekte ya da tamamen bırakmaktadırlar.
Nikotin Replasman Tedavisi’nin Aşamaları;
İlk olarak nikotin replasman tedavisinde kullanılan nikotin sigaradaki nikotin’den daha az olmalıdır ve giderek nikotin miktarı düşürülmelidir. Tedavide yüksek dozda nikotin ve ya çok düşük dozda nikotin kullanılırsa olumsuz sonuçlar elde edilebilir bu yüzden tedaviye aşama aşama ve dozu düşürerek devam edilmelidir.
Nikotin Replasman Tedavisi Yöntemleri;
The Food and Drug Administration (FDA) onaylı 4 yöntem vardır. Bunlar; Nikotin sakızı, nikotin bandı, nikotin nazal sprey ve nikotin inhaleridir.
Nikotin Sakızı:
2 ve 4 mg olmak üzere iki formu vardır. Günde 20-25 den daha az sigara içenler için 2 mg’lık form, günde 25’den daha fazla sigara içenler için 4 mg’lık form kullanılır. Günde en fazla 20 nikotin sakızı çiğnenmelidir. Kullanım süresi 8-12 hafta arasında değişebilir duruma göre daha uzun bir süre kullanılabilir.
Nikotin Bandı:
24 saatte bir ya da 16 saate bir kullanımı olan 2 formu vardır. Tedavi maksimum 8 haftada tamamlanır. Günde 15’den fazla sigara içenler için 21 mg’la başlanıp 4 hafta kullanılmalıdır daha sonra 14 ya da 8 mg ile devam edilmelidir.
Nikotin Nazal Sprey:
Bir doz 0. 5 mg nikotin içerir her iki buruna sıkılmalıdır ve günde maksimum 40 mg doz kullanılmalıdır. Kullanım süresi 3-6 ay arasında değişir.
Nikotin inhaler:
Bir inhalasyon kartuşu 10 mg nikotin içerir. Tedavi süresi 6-16 inhalasyon kartuşu önerilmektedir.
Nikotin Replasman Tedavisinin Yan Etkileri;
Her tedavide olduğu gibi nikotin replasman tedavisinin yan etkileri de bulunmaktadır. Bunlar; ağızda acı tat, çenede ağrı, dispepsi, hıçkırık, bulantı, öksürük, anormal rüya görme, kabızlık, karın ağrısı, diyare, eklem ve sırt ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kas ağrısı, baş ağrısı, sersemlik, uykusuzluk, geçici boğaz ve ağız irritasyonu gibi hastalıklar görülebilir.
Sağlıklı yaşam hakkında önerilerimizi incelemek için Sağlıklı Olmak için Atılacak Adımlar Nelerdir? adlı yazımıza göz atabilirsiniz.