Ramazanda Beslenme Önerileri
Ramazan ayı toplumumuzda ve dinimizde önemli bir yer teşkil etmektedir. Her gün on yedi saate varan uzun ve sıcak yaz günlerinde aç ve susuz kalmak gün sonuna doğru fiziksel ve ruhsal bir çöküşe zemin hazırlayabilir.
Ramazan Ayında Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazan ayında sağlığınızın korunması ve vücut dengenizin bozulmaması için daha dikkatli davranmalı, yemeklerde aşırıya kaçmamalısınız. Özellikle günlük üç öğünün ramazanda sahur ve iftar olarak iki öğüne düşürülmesi ve bu iki öğünde de makarna, pilav, kırmızı et, tatlılar vb. gıdaların aşırı tüketilmemesi gerekmektedir.
Karbonhidrat ağırlıklı yiyeceklerin aşırı tüketilmesi insan sağlığını tehdit etmektedir.
Rutin bir hâl alan üç öğün yemek tüketiminizi ramazanda da sürdürmeli iftar ile sahur arasına bir öğün daha dahil edip vücudun alıştığı düzeni bozmamalıyız.
Ayrıca bireylerin; yaş, cinsiyet ve yağ oranlarına göre vücuda gerekli mineral, karbonhidrat ve protein gibi vücudu ayakta tutan temel besin maddeleri tüketilmelidir. Aşırı yağlı ve tatlı yiyeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır.
Sıcak yaz günlerinde oluşan terleme ve vücuttaki su kaybı da belirli aralıklarla düzenli bir şekilde tekrar tüketilerek vücudun ihtiyacı olan su miktarı karşılanmalıdır.
Yanlış yapılan yöntemlerden biri ise iftar ile sahur arasındaki kısıtlı zaman diliminde sürekli yemek yiyerek gündüz acıkmayı, engellemeyi düşünen bireylerin vücudu ve gıda gereksinimi duyan organları alıştırmasıyla niyetli geçen süre boyunca vücut yemeğe alıştığı için acıkma işlemi daha erken başlar ve kişi daha çok zorlanır.
Hem fiziksel hem de ruhsal anlamda sağlıklı bir gün geçirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyledir.
Sahurda sıkı bir kahvaltı yapmak hem sağlıklı hem de (süt, yoğurt, yumurta ve peynir gibi) protein değerleri yüksek gıdalardan oluştuğu için mideyi tok tutar ve acıkmayı geciktirir.
Akşamdan kalma yiyecekler tüketilmemeli, yağlı yemeklerden uzak durmalı. İftarda hafif yemeklerle orucunuzu açın. Hurma, kayısı ile oruç açılmalı hafif bir çorba ile devam edilmelidir.
Yemeklerin ağırlığına ve çeşitliliğine göre porsiyon halinde dağıtılarak metabolizmanın rahat çalışmasını sağlamalı ve sindirim sistemini zorlamamalıyız. Balık, tavuk, kırmızı et ürünleri küçük porsiyon olarak tüketilmeli aşırı tüketilmemelidir.