Diyet

Zayıflamak için Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır?

Toplumumuzda yaygın olan kanıya göre diyet insanların sadece zayıflamak için uyguladığı bir program olarak düşünülmektedir. Diyet gerçek anlamından giderek uzaklaşmaktadır. Bir çoğumuz diyet kavramını, aç kalmak, sevdiğimiz yiyeceklerden mahrum kalmak, hayatımızı kısıtlayan sıkıcı bir beslenme çeşidi olarak algılamaktadır. Ancak diyet sağlıklı bir yaşam için insanların yaşam tarzı haline gelmesi gerekmektedir. Doğru uygulanan diyetlerde aç kalmak zorunda olmadığınız gibi sevdiğiniz yiyeceklerden de mahrum kalmamış olursunuz. Gelin öncelikle diyeti tanımlayarak başlayalım.

Diyet Nedir?

Diyet, bireyin günlük gereksinimlerini karşılamak için tüketmesi gereken sağlıklı yiyecekleri içeren beslenme biçimidir.

Bir başka tanıma göre;

Diyet, sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzenidir.

Sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi için iyi ve dengeli bir beslenme programına sahip olmanız gerekmektedir. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu Obezite, Kardiyovasküler Hastalıklar, Diyabet vs. gibi hastalık oluşma riski giderek artmaktadır. Yapılması gereken düzenli bir beslenme programına sahip olmak ve  bunu bir zorunluluk değil de yaşam tarzı haline getirmektir. Doktora gidip bir hastalık için verilen reçete gibi düşünülmemelidir. Diyet listesi sağlık için öngörülen vücudun ihtiyacı olan besinlerin (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral vs.) alınması için hazırlanır.

Beslenme ve yaşam tarzı insan sağlığını %60 oranında etkilemektedir. Kişi sağlıklı bir hayat yaşamayı hedefliyorsa ilk önce yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir. Ne tüketip ne tüketmemesi gerektiğinin bilincinde olmalı. Beslenme kişinin hayatına getirdiği düzenin bir ürünüdür. Günlük belirli saatlerde düzenli olarak tükettiğiniz dengeli ve yeterli besinler sizin faydanıza olacaktır.

Günlük Kaç Öğün Tüketmeliyim?

Düzenli bir beslenme programında yeterli görülen öğün sayısı 6 olarak öngörülmektedir. Öğünler 3 ana 3 ara öğün olarak dengeli bir şekilde uygulanmalıdır.

Kahvaltı yapamıyor musunuz ? Neden mi Kahvaltı?

Güne kahvaltıyla başlamak çok önemlidir. Genel olarak herkesin atladığı bir öğün olan kahvaltı günün daha  verimli geçmesi için diğer öğünlere göre daha fazla öneme sahiptir. Kahvaltıyı bir poğaçayla geçiştirmenin ne kadar da hatalı  olduğunun farkına varmalısınız.

Neden Ara Öğün Yapmalıyım ?

Ara öğünlerde tüketeceğiniz besinler ana öğünlerde porsiyon kontrolü yapmanızda yardımcı olur. Alacağınız besinlerdeki posa sayesinde daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacak. Açlık krizlerine girmenizi engelleyerek bunun sonucunda aşırı yeme isteği oluşmasının önüne geçecektir. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacaktır. Bedenin düzenli çalışması için kan şekerinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir. Düzenli aralıklarla ve uygun miktarlarda beslenildiğinde kan şeker düzeyi alçalıp yükselme göstermediğinden vücut düzenli çalışır.

Hangi Besin Grubundan Ne Kadar Tüketmeliyim ?

Besin Grupları 4 Ana Başlık altında toplanmıştır.

diyet-nasil-yapilir

Yetişkin Günlük Ortalama Porsiyon Miktarları

Et ve Et Ürünleri (et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil ): 3-5 porsiyon

Süt ve Süt ürünleri(süt yoğurt, peynir): 2-3 porsiyon

Ekmek ve Tahıl Grubu :6-11 porsiyon

Sebze ve Meyve Grubu :5-9 porsiyon

Besin gruplarından yeterli miktarlarda tükettiğiniz sürece ihtiyacınız olan makro ve mikro besinleri almış olursunuz. Hastalıklara karşı direnç kazanmanızı sağlayacaktır. İleri de oluşması muhtemel kalp hastalıkları diyabet obezite vs. gibi hastalıkların önüne geçmiş olursunuz. Ne yediğiniz sizin ne kadar sağlıklı olduğunuzun göstergesidir.

Her şeyi yiyin, ama düzenli ve dengeli bir şekilde….

Sağlıklı yiyin, sağlıklı kalın!

Öğr.Dyt Orhan Bağrıaçık

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *